Polonia marchează doi ani de la tragedia aviatică de la Smolensk, în care a murit Lech Kaczynski

Jaroslaw Kaczynski, fratele vitreg al fostului preşedinte polonez şi liderul partidului PiS, participă la o slujbă de comemorare a doi ani de la accidentul aviatic de la Smolensk, 10 aprilie 2012, Varşovia. (BARTLOMIEJ ZBOROWSKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.04.2012

Polonia marchează marţi doi ani de la accidentul aviatic din Rusia în care şi-a pierdut viaţa preşedintele Lech Kaczynski, soţia sa şi alte 94 de persoane, printre care înalţi comandanţi şi oficiali.

Catastrofa, care a unit iniţial polonezii, a devenit ulterior unul dintre evenimentele care au provocat cele mai multe diviziuni pe scena politică poloneză şi în societate în general.

Jaroslaw Kaczynski, fratele vitreg al fostului preşedinte şi liderul partidului PiS, a sugerat că fratele său a fost asasinat şi că guvernul polonez este implicat în muşamalizarea faptelor.

"Cum a ştiut ministrul de externe (Radoslaw Sikorski - n.r.), la câteva minute după ora 9, că toată lumea a murit?", a întrebat recent liderul PiS. El a declarat şi că a existat o "campanie de propagandă" în jurul accidentului, care a fost "planificată dinainte".

În concluzie, Kaczynski a refuzat o invitaţie a preşedintelui Bronislaw Komorowski de a participa la o slujbă specială organizată marţi în memoria victimelor. Un purtător de cuvânt al PiS a declarat că Jaroslaw Kaczynski şi-a "făcut planuri pentru acea zi cu mult înainte".

El va lua parte la o slujbă separată, înainte de a conduce o procesiune către Palatul Prezidenţial, unde va rosti un discurs în faţa a mii de oameni.

Potrivit aşteptărilor, el va cere autorităţilor ruse să returneze epava aeronavei TU-154, în care se afla fratele său.

Ministrul polonez al culturii, Bogdan Zdrojewski, va conduce o delegaţie din care fac parte rude ale victimelor, la Smolensk, în vestul Rusiei. Ei vor vizita locul accidentului, unde va fi ridicat un monument în memoria victimelor. Monumentul va fi gata în cursul anul viitor.

Delegaţia va vizita şi cimitirul Katyn, unde sunt îngropate o parte dintre victimele masacrului din 1940, de la Katyn.

În momentul accidentului, preşedintele Lech Kaczynski se îndrepta spre Katyn, pentru a asista la ceremonii organizate în memoria celor peste 20.000 de ofiţeri polonezi ucişi la ordinele lui Katyn.

Luni, circa 700 de persoane au protestat în faţa ambasadei ruse din Varşovia, faţă de modul de desfăşurare a anchetei privind accidentul aviatic de la Smolensk. Manifestanţii au fluturat pancarte pe care scria "Adevărul va prevala" şi "Iată faţa trădătorului", sub poza premierului Donald Tusk.

Manifestanţii au construit şi spânzuratori de care au atârnat fotografii ale lui Tusk şi ale premierului rus Vladimir Putin.

Potrivit anchetelor oficiale desfăşurate de Polonia şi Rusia, eroarea umană a fost spatele dezastrului.

Polonia şi Rusia, alături de întreaga lume, au fost cuprinse de şoc la 10 aprilie 2010, când s-a aflat că avionul în care se aflau preşedintele Lech Kaczynski, soţia sa şi alţi 94 de oficiali polonezi s-a prăbuşit în timp ce încerca să aterizeze pe aeroportul din Smolensk, în vestul Rusiei, pe o ceaţă densă.

Cel mai mare dezastru din Polonia după Al Doilea Război Mondial a fost urmat de un val de solidaritate atât din partea cetăţenilor ruşi, cât şi a oficialilor de la Moscova.

În mod ironic, accidentul a oferit Moscovei spaţiul psihologic pentru a-şi schimba poziţia în ceea ce priveşte masacrul de la Katyn. Deputaţii ruşi au adoptat o rezoluţie în care recunosc vina lui Stalin pentru masacrul de la Katyn, într-o condamnare surprinzătoare a dictatorului. În plus, Rusia a predat Poloniei documente din arhiva privind masacrul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor