Preşedintele macedonean suspendă anchetele privind interceptarea convorbirilor telefonice

Preşedintele Gjorge Ivanov a anunţat amnistierea tuturor politicienilor investigaţi în scandalul masiv de interceptare a convorbirilor telefonice în Macedonia. Opoziţia a catalogat mişcarea ca o “lovitură de stat” şi a cerut demisia preşedintelui.
Preşedintele macedonean Gjorge Ivanov. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.04.2016

Amnistierea urmăreşte să pună capăt îndelungatei crize politice în fosta Republică Iugoslavă Macedonia, a susţinut marţi preşedintele macedonean Gjorge Ivanov.

“Am decis să pun capăt acestei agonii pentru Macedonia”, a declarat el reporterilor.

Decizia lui Ivanov vine în contextul unei confruntări politice intense în statul balcanic, după ce liderii opoziţiei au acuzat guvernul că a spionat peste 20.000 de persoane şi au publicat în martie 2015 un număr mare din presupuse interceptări de convorbiri telefonice.

În plus, opoziţia a susţinut că interceptările sunt o dovadă că statul controlează reporteri, judecători şi oficiali publici şi manipulează rezultatele electorale. Totuşi, guvernul condus de premierul Nikola Gruevski a declarat că nu au fost comise ilegalităţi.

În schimb, oficialii de stat au înregistrat acuzaţii penale împotriva principalului lider al opoziţiei, Zoran Zaev, acuzându-l de “spionaj” şi că încearcă să “destabilizeze” fosta republică iugoslavă.

În contextul unei crize tot mai intense, Ministerul de Interne al cabinetului Gruevski şi şeful serviciului de informaţii au demisionat, declarând însă că sunt nevinovaţi. În cele din urmă, premierul a acceptat şi el să demisioneze şi a cerut organizarea de alegeri anticipate pe baza unui acord intermediat de UE.

Votul este aşteptat să aibă loc în luna iunie a acestui an.

Opoziţia deplânge “grupul criminal”

Marţi, preşedintele Ivanov a declarat că îi va amnistia pe toţi politicienii implicaţi în scandal, presupunându-se ca este vorba şi de liderul opoziţiei Zaev.

Ivanov a declarat că acţiunea sa nu a fost motivată de alianţele politice, ci doar de “interesul de stat şi naţional” în vederea soluţionării crizei politice.

Răspunzând la mişcarea lui Ivanov, Zaev a cerut preşedintelui să demisioneze imediat, arată Deutsche Welle.

“Aceasta este o lovitură de stat a grupului criminal al lui Gruevski şi Ivanov a devenit complicele său”, a declarat Zaev reporterilor în Skopje. “Vom folosit toate instrumentele ce le avem la dispoziţie pentru a opri această mişcare”.

UE împotriva amnistierii

Ca parte a unui acord intermediat de UE, Macedonia a creat de asemenea un birou special în cadrul procuraturii pentru investigarea informaţiilor privind interceptarea convorbirilor telefonice.

Nu au fost clare consecinţele caare vor decurge din decizia preşedintelui Ivanov asupra biroului special al procuraturii.

Johannes Hahn, Comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocierile de extindere, a criticat anunţul lui Ivanov, precizând că are îndoieli serioase dacă va fi posibilă organizarea unor alegeri credibile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor