Rebelii sirieni susţin că au capturat o bază pentru elicoptere, lângă Damasc

Un membru al Armatei Siriene de Eliberare ţine un portret arzând al preşedintelui Bashar al-Assad în Al-Qsair, arhivă (Alessio Romenzi / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
26.11.2012

Rebelii sirieni susţin că au capturat o bază guvernamentală pentru elicoptere din apropierea Damascului, pe măsură ce încercau să se apropie de centrul puterii preşedintelui Bashar al-Assad din capitală, potrivit unui raport VOA.

Un videoclip lansat duminică de activiştii sirieni pare să îi arate pe rebelii anti-Assad deplasându-se în interiorul bazei aeriene Marj Al-Sultan, la aproximativ 15 kilometri est de Damasc, după ce au lansat un asalt în ziua precedentă.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului din Marea Britanie a declarat că rebelii au ucis cel puţin opt soldaţi şi au distrus două elicoptere la bază, în timp ce cel puţin 15 combatanţi rebeli au fost, de asemenea, ucişi.

Nu a existat nici o confirmare guvernamentală a raportului.

Activiştii susţin că forţele siriene de opoziţie, care încearcă să încheie conducerea autocrată a preşedintelui Assad, şi-au extins treptat teritoriul din jurul Damascului, în ciuda faptului că erau depăşiţi ca număr de arme de forţele guvernamentale care rămân înrădăcinate în capitală.

În alte evoluţii de duminică, publicaţia Observatory a spus că rebelii au capturat o bază de antrenament a unei fracţiuni militante palestiniene pro-Assad de lângă Damasc. Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei a condamnat atacul asupra bazei sale, despre care a spus că era folosită pentru a instrui mii de palestinieni pentru a lupta împotriva Israelului, în ultimii 30 de ani.

Publicaţia Observatory a declarat că un atac cu bombă asupra unui autobuz a ucis cel puţin cinci persoane în sudul Siriei.

Guvernul Siriei descrie rebelii ca terorişti sprijiniţi de străini. Rebeliunea a început în martie 2011, prin proteste pro-democraţie împotriva domnului Assad, evoluând într-un război civil. Este dificil de verificat independent detaliile luptelor, deoarece Siria limitează strict raportarea jurnaliştilor străini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor