România este datoare 1 miliard de euro la Comisia Europeană

30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
10.11.2013

Nu numai că România a ajuns pe ultimul loc în Europa la capitolul absorbţiei de fonduri europene, dar mai are de plătit şi 1 miliard de euro - corecţiile financiare care trebuiesc achitate pentru proiectele implementate din fonduri europene. Cum s-a ajuns în situaţia asta? Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, explică: nu fraudele făcute de beneficiarii proiectelor sunt de vină, ci problemele din sistemul de achiziţii, scrie duminică Realitatea.

De unde se va plăti ignoranţa şi birocraţia excesivă a sistemului? E simplu, de la bugetul statului.

România a atras, în primii 6 ani, din peste 19 miliarde de euro disponibili, doar o sumă modică de 2,2 miliarde. Abia în ultimul an s-a reuşit atragerea altor două miliarde de euro. Totalul fondurilor europene absorbite de România este 4,8 miliarde euro. În urma unor investigaţii ale Comisiei Europene s-a descoperit că autorităţile române sunt responsabile pentru majoritatea neregulilor, adică beneficiarii, în drumul lor spre absorbţia fondurilor europene, sunt de cele mai multe ori îndrumaţi greşit de funcţionari.

"Suma nu se plăteşte în acest an. Trebuie până în 2015. De fiecare dată când cerem sume la rambursat trebuie să facem o corecţie, cele găsite de Comisia Europeană în 2009-2011 au dus la această corecţie, în special pe zona de achiziţii publice. Din păcate, în cazul în care sistemul nu va funcţiona, pot să apară şi alte corecţii financiare", a declarat Eugen Teodorovici.

Cum funcţionează acest sistem? Ministrul Fondurilor Europene ne explică: "Exemplele sunt foarte diverse şi o să vă dau un exemplu să vedeţi până unde le-a mers imaginaţia: s-au făcut caiete de sarcini în care se puneau condiţii foarte dure pentru cei care veneau să oferteze. După care, chiar în ajun de depunere, cu câteva zile înainte s-au eliminat acele condiţii foarte dure. Sau lansare de licitaţie în Ajunul Crăciunului cu depunere de ofertă după Anul Nou, e clar că nimeni nu verifica site-ul seap (achiziţii publice) în pragul Anului Nou. Sunt situaţii de toate felurile pe care le-am cuprins şi într-un ghid al achiziţiilor publice ca pe viitor să nu se mai întâmple".

Însă, dacă acestea vor fi sau nu eliminate, numai oficialii Comisiei Europene vor constata când vor veni în control. Un lucru este cât se poate de clar - până în 2015 va trebui să acoperim din bugetul statului gaura de peste 1 miliard de euro, o sumă care, de altfel, nu este fixă pentru că proiectele sunt încă în desfăşurare, aceasta putând creşte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor