Rusia blochează 49 de site-uri ce ar avea legătură cu opozantul Alexei Navalnîi

Pictură murală cu Alexei Navalnîi îngropat sub un strat de vopsea în St. Petersburg (Getty Images)
A.P.
27.07.2021

Autoritatea de reglementare a internetului din Rusia a blocat 49 de site-uri despre care susţine că ar avea legături cu opozantul Alexei Navalnîi, a transmis, luni, Leonid Volkov, membru al echipei liderului opoziţiei ruse.

Alexei Navalnîi execută o pedeapsă de 2 ani şi jumătate de închisoare pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată primite în cadrul unei condamnări mai vechi din 2014 pentru fraudă. Încălcarea s-a produs în contextul în care liderul opoziţiei ruse a petrecut şase luni în Germania, unde s-a recuperat după o încercare de asasinare, pe care membrii echipei sale cât şi medici germani şi elveţieni o atribuie Kremlinului.

Condamnarea primită de Navalnîi în 2014 este, de asemenea, considerată parte a persecuţiei opoziţiei de către autorităţile ruse.

În luna iunie, o instanţă moscovită a aprobat cererea procurorilor ruşi de a eticheta organizaţiile care au avut legături cu echipa lui Navalnîi drept extremiste.

Condamnarea lui Navalnîi a tensionat relaţiile Rusiei cu Occidentul, care a cerut - împreună cu CEDO - ca el să fie eliberat şi a criticat verdictul privind declararea organizaţiilor care au legături cu Navalnîi drept extremiste.

Volkov a anunţat că decizia de blocare a site-urilor web a fost luată, conform legii, de Parchetul General, menţionând că este vorba în special de site-ul oficial al lui Navalnîi şi de principalele sale organizaţii.

Kremlinul controlează cvasi-total sistemul de Justiţie al Rusiei.

În septembrie, Rusia va desfăşura alegeri parlamentare, iar suporterii lui Alexei Navalnîi au depus eforturi pentru a slăbi controlul pe care îl are în parlament partidul Rusia Unită, echivalat cu Kremlinul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor