"Sănătatea noastră este afacerea voastră!" - SANITAS pichetează Ministerul Sănătăţii

Sindicalişti SANITAS veniţi din toată ţara au pichetat marţi Ministerul Sănătăţii cerând ca toate categoriile de personal din sistemul sanitar, plus angajaţii din asistenţă socială să beneficieze de măriri salariale de care au avut parte bugetarii vizaţi de ordonanţele 20 şi 43.
Pichet SANITAS la Ministerul Sănătăţii
Pichet SANITAS la Ministerul Sănătăţii (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

UPDATE: Pichetul SANITAS la Ministerul Sănătăţii a luat sfârşit fără vreun rezultat concret. Preşedintele sindicatului, Leonard Bărăscu, a declarat, la ieşirea de la discuţiile purtate cu reprezentanţii ministerului, că nu a rezolvat nimic şi că se află la punctul zero.

"În două cuvinte: Nu am rezolvat nimic. Nu a fost ministrul, au fost secretarii de stat, dar care ştiau despre ce este vorba la acest moment. Nu am rezolvat nimic, am rămas în acelaşi punct. Nu suntem în aceeaşi pagină a cărţii pe care voiam să rescriem, de rezolvare prin aceste ordonanţe a inechităţilor pentru colegii noştri. Suntem la punctul zero", a declarat Bărăscu, citat de Agerpres.

***

În jur de 200 de reprezentanţi ai sindicatului SANITAS au pichetat marţi Ministerul Sănătăţii, nemulţumiţi de "inechităţile" salariale din sistem. Concret, sindicaliştii acuză că din ordonanţele nr. 20/2016 şi nr. 43/2016, în baza cărora au fost crescute salariile unor categorii de bugetari, au fost omişi personalul TESA din domeniul sanitar, personalul din asistenţa socială, unităţi medico-sociale, Direcţii de Sănătate Publică, creşe şi medicină şcolară şi cer "corectarea" acestor inechităţi.

Veniţi din mai multe zone ale ţării - Arad, Vasului, Bacău, Constanţa etc. - sindicaliştii au scandat "Hoţii, Hoţii!", "Ruşine, ruşine să va fie", "Vrem dreptate", şi au afişat pancarte cu mesaje precum "Sănătatea noastră este afacerea voastră", "Eliminarea inechităţilor", "Vrem Stabilitate."

“Ne-au scos în stradă ordonanţa 20 şi 43 care trebuiau să asaneze nişte probleme, să rezolve nişte inechităţi şi au reuşit însă să le adâncească şi mai mult. Au omis personalul TESA, au omis pe cei ce lucrează în Direcţii de Sănătate Publică, medicină şcolară, pe cei ce lucrează în creşe, asistenţă socială, este vorba de foarte mulţi oameni care au fost omişi şi nu li s-au putut rezolva aceste inechităţi.", a declarat pentru Epoch Times liderul SANITAS, Leonard Bărăscu.

Liderul sindical a acuzat că cele două ordonanţe au avut ca efect adâncirea drastică a diferenţelor între cei ce lucrează în domeniul clinic şi restul angajaţilor din sistem.

"S-au adâncit foarte mult diferenţele între cei ce lucrează în clinic şi neclinic, este corect să fie diferenţe, dar nu de 10 milioane de lei, ele au fost de 2-3 milioane, dar nu de 10!", a mai explicat Bărăscu.

Potrivit liderului sindical, efortul bugetar pentru rezolvarea acestor "inechităţi" ar fi cam de 10 milioane de lei lunar, care ar acoperi creşterile salariale "pentru cei 23.000 de oameni în TESA, câteva mii în DSP-uri, câteva mii în creşe şi grădiniţe, urmând asistenţa socială, în custodia Ministerului Muncii - 100.000 de persoane."

O altă mare nemulţumire a sindicaliştilor este modul în care sunt calculate sporurile, calculate la salariul de bază din 2009, când oamenilor le-au fost tăiate 25% din drepturi, nu la salariul actual. De asemenea, sindicaliştii cer promovarea unei legi specifice a salarizării pentru sectorul sanitar şi de asistenţă socială.

Pichetul de astăzi a fost precedat de alte două pichete, la Ministerul Muncii şi al Sănătăţii şi va fi urmat de o pichetare în faţa Parlamentului. Dacă nici următorul demers nu va da rezultate, sindicaliştii anunţă greva de avertisment în data de 18 octombrie urmată de greva generală, pe 31 octombrie a.c.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură