Siegfried Mureşan: Alegerile prezidenţiale vor fi un test pentru democraţia şi statul de drept din Republica Moldova

Autorităţile de la Chişinău trebuie să asigure un proces electoral corect, transparent şi democratic, afirmă europarlamentarul Siegfried Mureşan.
Siegfried Mureşan (Epoch Times România)
Ştefan Sârbu
22.10.2020

Instabilitatea politică şi schimbările frecvente de guvern din ultimii ani au încetinit implementarea reformelor în Republica Moldova, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureşan, menţionând că Guvernul de la Chişinău a îndeplinit parţial condiţionalităţile agreate şi a atras doar o parte din asistenţa macrofinanciară pusă la dispoziţie de Uniunea Europeană.

Într-o declaraţie de presă, oficialul european menţionează că, în mai puţin de două săptămâni, cetăţenii R. Moldova vor merge la secţiile de votare pentru a alege viitorul preşedinte al ţării. „Aceste alegeri vor fi un test pentru democraţia şi statul de drept din Republica Moldova.”

Asigurarea unor alegeri libere şi democratice, în care se respectă un sistem politic transparent, rezultat de pe urma unor alegeri legitime, este o precondiţie pentru sprijinul european de orice natură, iar modalitatea în care se vor desfăşura aceste alegeri prezidenţiale va avea un impact important asupra relaţiilor UE – Republica Moldova, a adăugat eurodeputatul, notând că autorităţile de la Chişinău trebuie să asigure un proces electoral corect, transparent şi democratic.

Parlamentul European a cerut în repetate rânduri Guvernului R.Moldova să implementeze măsurile necesare pentru a consolida statul de drept şi standardele democratice, pentru a asigura independenţa, imparţialitatea şi eficacitatea sistemului judiciar, pentru a elimina corupţia, pentru a asigura libertatea de exprimare şi independenţa mass-media, precum şi pentru a asigura o societate civilă puternică, a ţinut să reitereze Mureşan.

„Cerem autorităţilor din R. Moldova să accelereze procesul de urmărire penală în cazul fraudei bancare, să îi aducă pe toţi cei responsabili în faţa justiţiei fără întârziere şi să recupereze fondurile pierdute”, se arată în declaraţia preşedintelui delegaţiei Parlamentului European pentru relaţia cu R. Moldova în care se mai precizează că sprijinul UE pentru ţară poate fi mai consistent atunci când reformele expuse mai sus, şi asumate în Acordul de Asociere, vor fi implementate mai rapid, mai clar şi mai convingător.

Atmosfera generală este că Republica Moldova a întârziat reformele, ritmul acestora nu a fost unul suficient şi satisfăcător, a susţinut şi raportorul UE pentru Republica Moldova, Dragoş Tudorache, după adoptarea raportului de evaluare a punerii în aplicare a Acordului de Asociere, subliniind că ori lipseşte voinţa politică, ori nu este suficientă capacitate administrativă. „Nu se poate ca după ani de zile în Moldova să nu se ştie cine e vinovat de frauda bancară.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor