Valeriu Lazăr: Moldova va implementa pachetul II şi III în măsura în care va găsi compromisul cu Rusia

O conductă de gaz lângă Kiev, 12 februarie 2012. Conform experţilor, o interdicţie impusă de Rusia asupra importurilor de brânză din Ucraina are scopuri politice, fiind menită să dea greutate poziţiei Kremlinului la viitoarele negocieri asupra preţului gazelor. (Sergei Supinsky / AFP / Getty Images)
Epoch Times
02.10.2012

Potrivit vicepremierului, Valeriu Lazăr, ministrul al Economiei, Moldova va implementa pachetul II şi III în măsura în care va găsi compromisul cu Federaţia Rusă. Oficialul este convins că acest lucru se va întâmpla mai devreme de 2020, anul limită de implimentare a pachetului energetic.

Totodată, Valeriu Lazăr susţine că în prezent există divergenţe doar pe un singur articol din directiva care vizează zona gazelor naturale. "Au fost anumite temeri din partea partenerilor ruşi, noi le-am spus că aceste temeri nu sunt întemeiate, dar ei vor anumite garanţii. Acum încercăm să identificăm aceste garanţii şi să formalizăm instrumentele juridice care le-ar acoperi", a precizat oficialul.

Mai mult, Ministrul Economiei a ţinut să precizeze că scenariul original prevedea ca Moldova să implementeze pachetul energetic III până în anul 2017, explicând: "Termenul limită este 2020, sunt sigur că compromisul va fi găsit mult mai repede decât acest an. Moldova este parte a Tratatului comunităţii energeticii, ceea ce înseamnă că Moldova este parte a pieţei pan-europene şi este acoperită de dialogul Bruxelles-Moscova".

Potrivit Publika.md, la finele săptămânii trecute, premierul Vlad Filat a declarat că va cere Bruxelles-ului amânarea cu patru ani a implementării pachetului energetic.

Recent, ministrul Energeticii al Federaţiei Ruse, Aleksandr Novak, a declarat că Moscova ar putea accepta reducerea tarifelor la livrarea de gaze naturale către Moldova, în schimbul renunţării Chişinăului la pachetele energetice al UE. Declaraţia a fost făcută după întrevederea lui Filat la Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor