Karadzic, suspectul de crime de război, a cerut "răsplată" la proces

Radovan Karadzici în faţa tribunalului de la Haga, arhivă (Michael Kooren / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.10.2012

Fostul lider sârbo-bosniac Radovan Karadzic şi-a negat responsabilitatea pentru genocid şi alte crime de război, spunând în schimb că el ar trebui recompensat pentru că a încercat să evite şi mai multă vărsare de sânge, potrivit unui raport VOA.

Cuvintele unui oficial al instanţei au marcat începutul unei lungi apărări din partea suspectului de crime de război Radovan Karadzic, arestat în 2008 după ce a fost fugar mulţi ani.

Karadzic şi-a început apărarea marţi, la tribunalul ONU de la Haga.

Purtând costum şi părând a fi sfidător, el s-a prezentat drept un "medic, psihiatru, psihoterapeut, analist de grup şi scriitor" iubitor de pace, care nu ar fi putut efectua asemenea atrocităţi în timpul războiului din Bosnia din anii 1990.

Deşi el a fost preşedintele sârbilor bosniaci în acel moment, Karadzic a afirmat că a fost în mod eronat acuzat de crime de război, genocid şi crime împotriva umanităţii.

El a spus că în loc să fie acuzat de evenimentele din timpul războiului civil, el ar trebui "răsplătit", pentru că "a făcut tot ce este omeneşte posibil pentru a evita războiul."

Karadzic nu părea deranjat de strigăte "Minte! Minte!" din partea unor supravieţuitori musulmani ai războiului de trei ani, care s-a soldat cu peste 100.000 de oameni morţi.

Într-o declaraţie mai amplă, el a negat implicarea sa în mai multe atrocităţi, inclusiv masacrul din 1995 asupra a 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani, efectuat de forţele sârbo-bosniace în oraşul bosniac Srebrenica.

Karadzic a afirmat că el a auzit despre ceea ce a fost descris ca cea mai mare atrocitate singulară din Europa de la al Doilea Război Mondial, dar a spus că nu a putut încheia o investigaţie deoarece a fost forţat să demisioneze din funcţia de preşedinte.

El s-a referit şi la asediul asupra capitalei bosniace Sarajevo, efectuat de trupele sârbe. El a declarat că musulmanii au falsificat circumstanţele bombardării unei pieţe din februarie 1994, când au fost ucise 68 de persoane şi a rănit alte 144, precum şi referitor la un alt atac similar.

Dar Karadzic a recunoscut că au fost utilizaţi lunetişti sârbi în Sarajevo, în timpul războiului din Bosnia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor