Marile manevre ale politicii italiene şi dilema lui Mario Monti (presa italiană)

Premierul italian, Mario Monti alături de Silvio Berlusconi. (GABRIEL BOUYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.12.2012

Politica internă italiană, campania electorală în vederea desfăşurării alegerilor parlamentare din februarie 2013, cea de a şasea candidatură a fostului premier Silvio Berlusconi şi viitorul politic al actualului premier, Mario Monti, care nu a luat încă o decizie definitivă asupra rolului pe care îl va avea în viitoarea legislatură, se află luni în atenţia principalelor publicaţii din Italia.

'Dilema Profesorului Monti', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că Mario Monti va trebui în curând să ia o decizie dificilă, asupra rolului pe care îl va avea în politica italiană, după viitoarele alegeri parlamentare.

Între timp, perspectiva unei a şasea candidaturi a lui Silvio Berlusconi la funcţia de prim-ministru, la viitoarele alegeri parlamentare din luna februarie, a fost criticată şi pusă la îndoială duminică de aripa moderată a partidului său de centru-dreapta, Poporul Libertăţii (PdL), care are intenţia să susţină candidatura lui Mario Monti. La o săptămână după ce magnatul în vârstă de 76 de ani şi-a anunţat intenţia de a candida din nou la funcţia de premier, numeroşi lideri ai PdL l-au invitat pe Monti să devină lider al coaliţiei de centru-dreapta, cu ocazia unui congres organizat duminică la Roma, intitulat 'Italia Populară', relatează principalul cotidian roman.

Primarul Romei, Gianni Alemanno, unul dintre organizatorii acestei reuniuni, a subliniat că 'obiectivul este acela de a menţine unitatea forţelor de centru-dreapta, pentru a împiedica o eventuală victorie a stângii la viitoarele alegeri legislative din februarie 2013'. După părerea lui Alemanno, Mario Monti este persoana cea mai indicată pentru a evita înfrângerea PdL la alegeri şi pentru a indica un program clar, cu obiective economice precise, observă La Repubblica.

PdL, creditat în ultimele sondaje cu un procent între 15% şi 20% din intenţiile de vot ale italienilor, cu sau fără candidatura lui Berlusconi, faţă de peste 37% obţinut la ultimele alegeri parlamentare, cele din 2008, se află zilele acestea în pragul unei sciziuni, potrivit cotidianului roman menţionat.

Acest congres a fost şi o ocazie pentru catolicii din cadrul PdL, şi pentru aripa moderată a partidului, reprezentată de fostul ministru de externe Franco Frattini, care şi-a exprimat dubiile asupra unei noi candidaturi a lui Berlusconi, declarându-se în favoarea candidaturii lui Monti. Iar secretarul PdL, Angelino Alfano, a declarat, la congres, că Monti poate deveni candidatul forţelor de dreapta, aceasta fiind pentru actualul premier 'o ocazie istorică, ce nu se va mai repeta'. Alfano a amintit că însuşi Berlusconi i-a propus acum câteva zile profesorului de economie Mario Monti să devină candidat al unei coaliţii a tuturor moderaţilor din Italia, comentează publicaţia menţionată.

Într-un mesaj trimis congresului, Silvio Berlusconi a subliniat: 'În Italia, moderaţii reprezintă majoritatea ţării. Dacă doreşte, profesorul Monti poate deveni liderul forţelor de dreapta'.

În cadrul unui alt congres organizat tot duminică la Roma de tinerii din PdL, lidera acestora, Giorgia Meloni, a explicat că tinerii de dreapta din Italia nu îi vor nici pe Monti, nici pe Berlusconi ca lideri ai partidului. 'Noi vrem un alt fel de centru-dreapta. Monti nu face parte din partidul nostru, iar o nouă candidatură a lui Berlusconi ar constitui o greşeală', a spus doamna Meloni, fost ministru, în ultimul guvern condus de Berlusconi (2008-2011).

Fostul comisar european Mario Monti nu a luat încă o decizie definitivă asupra viitorului său politic, dar raporturile sale personale cu Berlusconi sunt foarte reci în ultimele zile. Profesorul de economie nu a apreciat decizia PdL de a-i retrage sprijinul în Parlament acum zece zile şi nici declaraţiile lui Berlusconi în care acesta a criticat actuala situaţie economică a Italiei, cauzată de măsurile de rigoare luate de guvernul tehnocrat al lui Monti, 'la cererea Germaniei, ţara care deţine hegemonia în Europa', după părerea fostului premier, subliniată de cotidianul La Repubblica.

Monti este susţinut şi de mediul de afaceri din Italia şi de biserica catolică, care îi cer profesorului de economie să candideze la viitoarele alegeri parlamentare. Actualul şef al executivului de la Roma a anunţat că îşi va de demisia în jurul datei de 21 decembrie, imediat după aprobarea legii de stabilitate bugetară, notează publicaţia amintită.

De asemenea, Monti s-a întâlnit duminică la Palatul Quirinale de la Roma cu preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, cu care a avut o lungă întrevedere. Şeful statului a declarat că Monti va fi cel care va difuza rezultatul acestei întrevederi, în momentul în care va decide ceva concret asupra viitorului său în politica italiană. Napolitano, în noiembrie 2011, îl desemnase pe Monti ca succesor al lui Berlusconi, pe fondul crizei economice din zona euro, aminteşte La Repubblica.

'Berlusconi şi campania electorală', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că Silvio Berlusconi a declarat duminică seară, într-un interviu acordat postului privat de televiziune Canale 5 - Mediaset, că condamnarea sa la un an de închisoare pentru fraudă fiscală, în luna octombrie, 'este strigătoare la cer' şi că noul proces la care este supus de Parchetul din Milano, sub acuzaţia de a fi avut raporturi sexuale contra cost cu o prostituată minoră, marocana Karima El-Mahroug (Ruby), este 'o imensă operaţiune de defăimare, care a avut scopul de a compromite guvernul italian la nivel internaţional'. Şi că nu a făcut altceva decât să organizeze 'petreceri elegante' în vila sa, cu femei tinere, într-un moment în care 'se simţea singur, după despărţirea de cea de a doua soţie'.

Il Cavaliere a ţinut să precizeze că acum se simte mai puţin singur, deoarece s-a logodit cu o tânără femeie de 27 de ani, Francesca Pascale, din Napoli, care participase la campania sa electorală din 2008, despre care a spus: 'Este frumoasă din punct de vedere fizic, dar este şi mai frumoasă în interior, din punct de vedere moral', indică principalul cotidian milanez.

Berlusconi a mai precizat că este acuzat de magistraţii din Milano şi de abuz de putere, deoarece ar fi făcut presiuni asupra poliţiei pentru a obţine eliberarea lui Ruby, acuzată de furt. Silvio Berlusconi a negat toate aceste acuzaţii şi a precizat că a contactat poliţia deoarece era convins că Ruby este nepoata fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, relevă Corriere della Sera.

'B. şi duminica bestială pe Canale 5', titrează publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma, care scrie că 'interviul' lui Berlusconi a fost mai degrabă 'un monolog de o oră', în care fostul premier a pronunţat 'cuvinte în libertate' şi a anunţat şi primele două puncte ale programului său de guvern: eliminarea impozitului pe proprietatea imobiliară şi reducerea taxelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor