Noi dezvăluiri în cazul Bercea Mondialu. Declaraţiile fratelui preşedintelui în faţa instanţei

Andrei Pricopie
30.06.2014

alte articole

Mircea Băsescu şi Bercea Mondialu (Captură Youtube)
Andrei Pricopie
30.06.2014

Aflat în mijlocul unui imens scandal de trafic de influenţă, fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, susţine că nu a văzut banii de la familia lui Bercea Mondialu, ci doar punga în care aceştia se aflau. Evenimentul Zilei a dezvăluit luni declaraţiile pe care fratele şefului statului le-a făcut în faţa judecătorului de la Tribunalul Bucureşti.

Amintim că după un scandal intens mediatizat şi o serie de înregistrări compromiţătoare cu fratele preşedintelui Traian Băsescu, magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis arestarea preventivă a lui Mircea Băsescu, acuzat de trafic de influenţă după ce ar fi primit suma de 250.000 de euro de la fiul lui Sandu Anghel, alias Bercea Mondialu, pentru a interveni pe lângă magistraţi, astfel încât interlopul să scape de închisoare. Intermediarul tranzacţiei, Marian Căpăţână, a fost la rândul lui arestat preventiv pentru 30 de zile, acesta fiind acuzat de complicitate la trafic de influenţă.

Jurnaliştii de la EVZ dezvăluit că Marian Căpăţână, presupusul intermediar, a declarat în instanţă că banii pe care i-a primit de la familia Anghel nu au legătură cu fratele preşedintelui. Căpăţână a adăugat că rudele lui Bercea Mondialu l-au menţionat pe preşedinte, dar de fiecare dată le-a transmis că nu are cum să-i ajute.

La rândul său, Mircea Băsescu a recunoscut că familia lui Bercea Mondialu i-a cerut ajutorul, dar de fiecare dată le-a spus să aibă încredere în justiţie dacă ei cred că Bercea este nevinovat.

"Au fost situaţii în care persoane din familia lui Bercea au insistat să-i ajut în această problemă, menţionând chiar numele fratelui meu, Preşedintele României. Eu, de fiecare dată, le-am atras atenţia că este o problemă strict juridică, în care eu n-aş avea cum să-i ajut”, a declarat Mircea Băsescu în faţa instanţei.

Mai mult decât atât, Mircea Băsescu susţine că din cauza faptului că rudele lui Bercea Mondial insistau, s-a simţit obligat să-i trimită în 2011 un mail procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, în care i-a prezentat situaţia. Acesta a povestit aceleaşi lucruri şi şefului IPJ Constanţa.

Marian Căpăţână a recunoscut că a primit bani de la familia Anghel, dar susţine că este vorba despre un împrumut care nu are legătură cu fratele preşedintelui.

"În vara anului 2011, eu am împrumutat de la Anghel Florin, în două tranşe, sumele de 250.000 euro şi respectiv 350.000 euro. Acest împrumut nu a avut nicio legătură cu domnul Băsescu Mircea, care nu trebuia să primească nimic din suma împrumutată. Banii îmi erau necesari ca să cumpăr utilaje şi licenţe de la Aversa S.A. pentru a continua pe baza unei colaborări cu domnul Băsescu Mircea, producţia", a declarat Marian Căpăţână.

Acesta i-a vorbit lui Mircea Băsescu despre acest împrumut, în contextul în care în februarie-martie finanţase activitatea de la Aversa, iar în mai 2011 a participat la o licitaţie pentru achiziţionarea utilajelor. Căpăţână a plătit prin ordin de plată 616.000 lei şi 3 milioane de lei, rata de participare şi garanţia. La scurt timp, licitaţia a fost anulată, iar acesta a fost nevoit să acţioneze în instanţă pentru a-şi recupera banii şi a înapoia împrumutul familiei lui Bercea Mondialu.

Fratele preşedintelui i-a povestit judecătorului că se trezea în faţa porţii cu fiul şi soţia lui Bercea. A urmat apoi întâlnirea din biroul lui, la care a fost invitat şi Marian Căpăţână, pentru a se lămuri problema datoriei.

"Căpăţână Marian venise cu o pungă, în care se afla o sumă de bani, pe care eu i-am cerut să o dea personal acelor persoane, ceea ce s-a şi întâmplat. Mă gândesc că acesta este contextul în care s-au făcut acele înregistrări despre care eu am aflat din presă şi în care menţionează suma de 250.000 de euro. Eu nu am primit niciun ban din cei 600.000 de euro primiţi de către Căpăţână Marian. Eu nu am văzut niciodată banii, ci doar punga în care se aflau", a susţinut Mircea Băsescu.

În continuare, Marian Căpăţână le-a dat punga cu bani rudelor lui Bercea atunci când acestea au ieşit din biroul din Agigea a lui Mircea Băsescu. Căpăţână a declarat că după acest episod fiul şi soţia lui Bercea au continuat să-i facă vizite, chiar înaintea termenelor fixate în dosarul acestuia.

Mircea Băsescu a subliniat că nu a menţionat numele preşedintelui Traian Băsescu, iar cele consemnate în înregistrări sunt trunchiate şi scoase din context.

Jurnalista Sorina Matei a comentat situaţia: „Mircea Băsescu pe înregistrările clanului Bercea spune că a primit banii, că se ocupă de strămutări de procese, recursuri etc. Acestea sunt probe. Coroborate cu toate interceptările din dosar- din 2011 şi până acum- dau tabloul complet.În plus şi la flagrantul pe şantaj Mircea Băsescu n-a negat niciodată că n-a luat banii.Când a venit în instanţă a spus numai prostii prin care s-a contrazis cu celălalt infractor- Căpăţână. A văzut punga şi nu banii, că era nu ştiu ce împrumut...Instanţa nu l-a crezut nici prima dată, nici a doua oară pentru simplu fapt că toate plăcile oferite de cei doi contrazic flagrant toate probele oferite chiar de M.Băsescu şi Căpăţână- singuri singurei- în înregistrări. Pentru că probele sunt mai mult decât elocvente, suma e destul de mare, apărările proaste iar infracţiunea gravă- au rămas în arest”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor