Noi discuţii pentru formarea unui guvern se vor desfăşura marţi în Grecia,şansele de succes sunt minime

Vedere generală a Parlamentului Greciei. (LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
15.05.2012

Noi discuţii pentru formarea unui guvern funcţional vor avea loc marţi în Grecia, după alegerile din 6 mai, în urma cărora niciun partid nu a obţinut majoritatea în Parlament.

Partidele de stânga au anunţat că nu se vor alătura niciunei coaliţii dispuse să impună noi măsuri de austeritate, în schimbul pachetelor de salvare.

În aceste condiţii, preşedintele a propus un guvern de tehnocraţi, dar liderii politici sunt sceptici faţă de şansele unui acord.

Trei tentative precedente de formare a unui cabinet au eşuat. Dacă partidele nu vor reuşi să ajungă la un acord, vor trebui convocate noi alegeri, ce ar urma să aibă loc luna viitoare.

Blocul SYRIZA, a doua forţă politică din Parlament, nu a luat parte la discuţii, pentru că refuză să se alăture oricărei coaliţii care va impune noi măsuri de austeritate.

"Situaţia este foarte dificilă. Nu sunt optimist", a declarat Evangelos Venizelos, liderul partidului socialist PASOK, după discuţiile de luni, ce au durat circa o oră.

Majoritatea alegătorilor greci au susţinut partidele care se opun măsurilor de austeritate, impuse în schimbul unor pachete de salvare UE-FMI.

Criza politică din Republica Elenă a speriat pieţele din întreaga lume. Scăderile importante înregistrate în Europa şi Statele Unite luni au fost urmate marţi dimineaţă de unele similare în Asia.

Dacă discuţiile eşuează, Grecia va trebui să convoace noi alegeri, ceea ce înseamnă o prelungire a instabilităţii politice şi încă un pas spre o posibilă ieşire din euro.

Potrivit BBC News, miza este extrem de mare. Dacă Grecia va ieşi din zona euro, întregul cadru ideologic al uniunii monetare se va zgudui. Un astfel de scenariu a fost respins de preşedintele Eurogrup, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker. Analiştii atrag, însă, atenţia că simplul fapt că această posibilitate este discutată deschis la Bruxelles reprezintă încălcarea unui tabu.

O eventuală ieşire a Greciei din euro riscă să arunce în haos şi alte ţări. Costurile de creditare pentru Spania, de exemplu, se apropie de niveluri periculoase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor