Raport: Rusia a trimis 240 de tone de bancnote în Siria

Rebeli sirieni în al-Bab, nordul Siriei, 21 noiembrie 2012 (Francisco Leong / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
27.11.2012

Documentele obţinute şi analizate de grupul de anchetă ProPublica arată că circa 240 de tone de bancnote siriene au fost tipărite de guvernul rus şi transportate cu avionul în Siria în această vară, pe măsură ce regimul încerca să înăbuşe o rebeliune.

Bancnotele au fost folosite pentru a menţine pe linia de plutire guvernul sirian, afectat de economia ce s-a contractat ca urmare a sancţiunilor şi războiului civil, război care s-ar fi soldat cu peste 30.000 de victime din martie 2011, conform unor estimări. Banii au fost utilizaţi de guvern pentru a plăti salariile soldaţilor şi alte lucruri, a declarat ProPublica într-un raport de luni.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni dure Siriei şi conducerii sale de vârf, precum şi măsuri care par să funcţioneze, din moment ce acestea au forţat guvernul să importe bani din Rusia, care a fost unul dintre aliaţii săi cei mai fideli în timpul conflictului. Atât Rusia cât şi China ţi-au exercitat dreptul de veto în Consiliul de Securitate, faţă de trei rezoluţii împotriva Siriei.

ProPublica estimează că 240 de tone de bancnote au fost transportate cu avionul din Moscova în Damasc în perioada 9 iulie - 15 septembrie, cu ajutorul avionului de marfă Ilyushin-76, operat de Forţele Aeriene Siriene. Acesta a evitat Turcia şi a zburat peste Irak, Iran şi Azerbaidjan.

"Să ai bani ce pot fi puşi în circulaţie este cu siguranţă ceva foarte important, din punctul de vedere al conducerii unei economii, şi cu atât mai mult într-o economie care se bazează din ce în ce mai mult pe numerar, pe măsură ce lucrurile se deteriorează", a declarat Daniel Glaser, secretar adjunct al Departamentului de infracţiuni financiare şi finanţare teroristă a Trezoreriei, fiind citat de ProPublica.

Oficialii americani au declarat că manevra Rusiei de a trimite bani Siriei face parte dintr-un "model" de sprijinire a Siriei, a susţinut raportul.

În luna august, ministrul de finanţe al Siriei, Mohammad al-Jleilati, a recunoscut că Rusia a "tipărit monede" pentru Siria, spunând că ţara europeană care imprima în mod normal bancnotele ţării nu le-a mai emis ca urmare a sancţiunilor, a declarat agenţia de stat SANA. Al-Jleilati a spus că bancnotele noi aveau drept scop înlocuirea celor deteriorate.

Dar economistul Ibrahim Saif crede că ei "tipăresc bani deoarece au nevoie de bancnote noi", mai degrabă decât doar să le schimbe pe cele deteriorate.

"Cele mai multe dintre veniturile guvernului care provin din impozite de la alte servicii sunt aproape terminate", a spus el, potrivit raportului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor