Rebelii l-au „reţinut” pe premierul libian pentru acuzaţii de corupţie

Grupuri de rebeli înarmaţi (STR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.10.2013

La doar câteva ore după răpirea prim-ministrului libian Ali Zeidan de la un hotel de lux de către un grup armat, acesta a fost eliberat nevătămat, a declarat un oficial guvernamental, potrivit CNN.

"Premierul este în stare bună şi se duce la birou", a declarat Nouri Abusahmain, preşedintele Congresul Naţional Libian General. ”Are o stare de spirit bună.”

Agresorii l-au ridicat pe Zeidan înainte de ivirea zorilor, de la Hotelul Corinthia din Tripoli, şi l-au plasat într-un convoi de maşini care aşteptau, a declarat un funcţionar al hotelului care nu a fost autorizat să vorbească cu mass-media.

Hotelul de cinci stele în care stătea Zeidan, este popular în rândul oficialilor guvernamentali, unii dintre aceştia chiar locuiesc acolo, inclusiv ministrul Justiţiei.

Martorul a precizat că nu s-au tras focuri de armă în timpul incidentului, iar persoanele înarmate au fost respectuoase şi "nu au cauzat probleme".

Biroul lui Zeidan a numit iniţial răpirea un "zvon" pe pagina sa oficială de Facebook, dar mai târziu a postat o actualizare în care a fost explicat faptul că "au fost forţaţi de către răpitori să nege" răpirea. Ulterior, purtătorul său de cuvânt a declarat pentru CNN că prim-ministrul a fost răpit.

Dar Camera de Operaţiuni a Revoluţionarilor Libiei, a declarat că pur şi simplu l-au reţinut petru acuzaţii de corupţie în domeniul financiar şi administrativ.

Cu toate acestea, Ministerul Justiţiei a declarat că nu există mandat de arestare pe numele lui Zeidan şi a numit acţiunea drept o răpire. Abusahmain a declarat că guvernul nu are cunoştinţă de acuzaţii şi prim-ministrul este pregătit să răspundă la orice întrebări.

Miliţia lucrează cu Ministerul de Interne - o practică obişnuită în Libia, care a încercat să ţină fără succes în frâu cele mai multe grupuri de miliţie. În schimb, diferite ministere au colaborat cu ei pentru nevoile proprii, inclusiv furnizarea de servicii de securitate.

Miliţiile armate au devenit din ce în ce mai agresive în ţară de la Revoluţia care l-a înlăturat pe Moammar Gaddafi acum doi ani.

Securitatea - una din cele mai mari probleme din Libia

Grupurile pentru drepturile omului au afirmat că securitatea rămâne o preocupare principală în Libia.

"Principala problemă care afectează atât justiţia, cât şi securitatea, este că miliţiile armate sunt încă la putere. Ei au diferite agende - financiare, teritoriale, politice, religioase - şi operează cu impunitate la doi ani de la căderea regimul lui Gaddafi. Guvernele succesive intermediare nu au reuşit să preia controlul asupra acestor miliţii, preferând să le accepte ca forţe paralele cu armata şi poliţia", a declarat Human Rights Watch.

Anterior, bande de oameni înarmaţi au înconjurat ministerele, inclusiv Ministerul Justiţiei, în încercarea de a-i scoate cu forţa pe membrii guvernului, aleşi în mod democratic.

Ministrul libian al Justiţiei, Salah Marghani, a fost evacut după ce miliţiile armate au înconjurat sediu ministerului său, în aprilie.

Serviciile de informaţii libiene au avertizat că ţara este pe cale să devină un paradis sigur pentru Al-Qaeda, un loc unde această grupare teroristă să se poată regrupa şi regenera.

Numeroasele arme rămase după căderea lui Gaddafi au oferit grupurilor diferite motivaţii pentru a-şi forma propriile miliţii, au declarat oficialii guvernamentali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor