Vicepremierul Iurie Leancă a avut o întrevedere cu Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton

Secretarul de stat american, Hillary Clinton. (PAUL J. RICHARDS/AFP/Getty Images)
Tatiana Chiriac
21.03.2012

Vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM, a avut ieri o întrevedere cu Secretarul de Stat al SUA, dna Hillary Clinton. Această întâlnire a constituit unul dintre elementele cheie ale vizitei oficiale a demnitarului moldovean în SUA, care s-a desfăşurat în perioada 19-20 martie, relatează moldpres cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

Salutând prezenţa ministrului Iurie Leancă la Departamentul de Stat, Şefa diplomaţiei americane a menţionat că Washingtonul urmăreşte cu multă atenţie schimbările democratice pozitive care au loc în Republica Moldova. La rândul său, Iurie Leancă a exprimat recunoştinţa RM pentru asistenţa generoasă din partea Guvernului şi poporului american, şi a solicitat continuarea şi consolidarea rolului SUA în procesul de transformare şi dezvoltare europeană a ţării noastre.

În cadrul discuţiilor, Secretarul de Stat a arătat ataşamentul SUA faţă de relaţia cu Republica Moldova care poate fi numită drept un exemplu de succes în această parte a Europei. Confirmând sprijinul ferm al SUA pentru opţiunea europeană a ţării noastre, înaltul demnitar american a exprimat interesul SUA de a se angaja plenar în efortul de aprofundare şi consolidare a parteneriatului cu Republica Moldova pentru a asista ţara noastră în tranziţia spre un viitor mai bun pentru cetăţenii săi. La rândul său, vicepremierul moldovean a numit relaţia RM cu SUA drept una privilegiată şi strategic importantă pentru ţara noastră.

Interlocutorii au abordat întregul spectru de subiecte de pe agenda bilaterală, în particular referindu-se la multitudinea de eforturi comune de implementare a valorilor democratice în RM, de dezvoltare economică şi soluţionare a conflictului transnistrean. SUA s-a angajat să asiste RM în exerciţiul de reformare a sectorului de justiţie, consolidarea securităţii energetice, impulsionarea relaţiilor comerciale.

Cu acest prilej, ministrul moldovean de Externe a transmis Secretarului de Stat al SUA invitaţia de a întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova pe parcursul acestui an. Hillary Clinton a salutat invitaţia, menţionând că va examina cu multă atenţie posibilitatea realizării unei vizite în RM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor