Ciocnirile dintre kurzii sirieni şi rebeli îngrijorează Turcia

Epoch Times România
28.11.2012

Ciocnirile dintre forţele kurde siriene şi rebelii sirieni au fost în creştere în ultimele săptămâni, potrivit unui raport VOA.

Concentrându-şi controlul în zonele din nord-vestul Siriei, liderii kurzi au fost lenţi în a se alătura rebeliunii mai largi împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad, preferând să caute mai multă autonomie regională. Aceasta este o mare preocupare pentru Turcia vecină.

Atunci când rebelii sirieni au capturat postul de la frontieră Ras Al-Ain, pe 8 noiembrie, ei au sărbătorit victoria şi au continuat să "elibereze" oraşul, un loc de la graniţa de nord-est a Siriei cu Turcia, unde locuiesc atât arabi cât şi kurzi.

Dar locuitorii kurzi au văzut rapid pericolele manevrei. În câteva zile, zeci de oameni au murit în ciocnirile dintre miliţiile kurde şi rebeli.

Ankara este îngrijorată de confruntările din regiune, temându-se ca Partidul Kurd din Siria, PYD, sprijină insurgenţii kurzi din Turcia, cunoscuţi sub numele de PKK, fiind încurajaţi de preşedintele sirian Bashar al-Assad.

PKK a luptat pentru mai multă autonomie faţă de forţele turceşti de securitate din anii 1980. Criza siriană a redeschis problema autonomiei regionale kurde, reaprinzând speranţă printre unii kurzi că toţi cei 30 de milioane de etnici - împărţiţi între Turcia, Siria, Irak şi Iran - ar putea avea propriul lor stat.

Ankara se teme că o regiune autonomă kurdă siriană la graniţa sa ar consolida şi mai mult insurgenţa PKK.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor