Tribunalul Special pentru Liban: A început procesul asasinării premierului Rafik Hariri

Judecătorii care se ocupă de procesul celor patru persoane acuzate de asasinarea fostului premier Rafiq Hariri, Tribunalul Special pentru Liban de la Haga, 16 ianurarie 2014. (TOUSSAINT KLUITERS / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
17.01.2014

Caz fără precedent la Haga. Procesul uciderii premierului libanez Rafik Hariri este unul extrem de neconvenţional. Cei patru bărbaţi acuzaţi de asasinarea fostului prim-ministru nu au fost arestaţi şi sunt judecaţi în absenţă. Cei patru sunt presupuşi asociaţi ai mişcării militante şiite din Siria susţinută de Hezbollah.

În 2005, Hariri şi alte 21 de persoane îşi pierdeau viaţa, în Beirut, în urma unui atentat cu explozibil plasat într-o maşină-capcană.

Crimele au polarizat Libanul şi au condus la retragerea trupelor siriene. Hezbollah neagă orice implicare şi pretinde în schimb că asasinarea a fost parte dintr-o conspiraţie israeliană şi americană.

Cu puţin timp înainte de începerea procesului, un atentat sinucigaş cu bombă a fost raportat în apropierea unei clădiri guvernamentale în oraşul Hermel - un bastion Hezbollah. Cel puţin patru persoane şi atentatorul au murit şi mai mult de 20 au fost rănite în atacul din oraşul aflat în apropiere de graniţa de nord cu Siria.

În discursul său de la începutul procesului, judecătorul David Re a declarat că au fost luate toate măsurile necesare pentru a se încerca aducerea în instanţă a acuzaţilor. Acesta a informat că instanţa va proceda ca şi cum inculpaţii ar fi prezenţi şi că, deşi nu există nicio poziţie oficială a inculpaţilor, se va considera că au pledat „nevinovat” şi va fi sarcina acuzării să dovedească vinovăţia acestora dincolo de orice îndoială rezonabilă.

În declaraţia sa de deschidere, procurorul Norman Farrell a susţinut că din cantitatea de explozibil folosită reiese că atacatorii au avut intenţia de a trimite „un mesaj înfricoşător şi de a provoca panică în rândul populaţiei din Beirut şi Liban”. „În ciuda eforturilor infractorilor... adevărul lasă urme”, a mai spus procurorul.

Acesta a adăugat că "nu este ca şi cum autorilor pur şi simplu nu le-a păsat dacă i-ar ucide pe concetăţenii lor. Mai degrabă ei au intenţionat să facă acest lucru".

Fiul lui Hariri, Saad, şi alţi membri ai familiei au fost prezenţi la proces.

Procesul sprijinit de ONU este o ocazie unică - prima dată când o acuzaţie de terorism a ajuns în faţa unui tribunal internaţional şi primul proces internaţional în absenţă, de la urmărirea penală de la Nurnberg, după Al Doilea Război Mondial.

Atacul cu bombă din 14 februarie 2005 s-a soldat cu moartea a 22 de persoane, inclusiv a lui Hariri. Alte 226 de persoane au fost rănite. Evenimentul a fost unul marcant în istoria libaneză, alimentând diviziunile sectare între sunniţii şi şiiţii musulmani din ţară.

Susţinătorii lui Hariri, unul dintre liderii sunniţi cei mai influenţi ai Libanului au acuzat Siria de atac. Au avut loc demonstraţii masive împotriva trupelor siriene care au fost staţionate în ţară din 1976. Acestea au plecat câteva luni mai târziu.

ONU a înfiinţat Tribunalul Special pentru Liban în 2007, pentru a investiga atentatul. Acesta a emis mandate în 2011 pentru Mustafa Badreddine, Salim Ayyash, Hussein Oneissi şi Assad Sabra. Aceştia se confruntă cu o serie de acuzaţii, de la conspiraţie pentru comiterea unui act terorist până la omor şi tentativă de omor.

Badreddine se presupune că era comandant superior de trupe Hezbollah.

Există un al cincilea suspect - Hassan Habib Merh - al cărui caz poate fi pus în conexiune cu acest proces, la o dată ulterioară.

În cadrul procesului vor fi audiate circa 500 de declaraţii ale martorilor ceea ce ar putea dura câteva luni sau, eventual, câţiva ani.

Fiul lui Hariri, Saad a declarat: "Sperăm că se va termina cu vremea impunităţii şi va veni vremea justiţiei".

Potrivit BBC, probele împotriva celor patru suspecţi se bazează în mare parte pe o analiză a reţelelor de telefonie mobilă.

Liderul Hezbollah Hassan Nasrullah a declarat că Israelul a urmărit mişcările lui Hariri prin satelit, penetrând sistemul de telefonie pentru a falsifica înregistrările şi a plănuit asasinarea astfel încât să-şi discrediteze şi să-şi submineze duşmanii.

Tensiunile dintre sunniţi şi şiiţi rămân mari în Liban fiind agravate şi de războiul civil sirian.

Mişcarea Hezbollah, „Partidul lui Dumnezeu” în traducere, este un grup etnic şiit susţinut de Iran care are un rol central în politica din Liban, unde controlează guvernul din 2011. Militanţii săi luptă în Siria, alături de regimul preşedintelui Bashar Assad, într-un război civil în care rebelii încearcă să răstoarne regimul dictatorial al lui Assad.

Potrivit BBC, Libanul este la fel de divizat cum era şi în 2005 - lucru dovedit de atentatul cu bombă ce avut loc în urmă cu mai puţin de trei săptămâni, atentat în care a fost ucis unul dintre asociaţii apropiaţi ai lui Hariri, Muhammad Chatah, la doar câteva sute de metri de locul unde a murit Hariri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor